In verband met COVID-19 bieden we tijdelijk geen nieuwe bieren aan.  
Unieke en superverse speciaalbieren Gratis bezorging vanaf 3 items Eenvoudig achteraf betalen

Zo combineer je bier en eten

Bier verovert langzaam maar zeker een plaats terug aan de eettafel. Niet gek als je in aanmerking neemt dat bier eeuwenlang de vaste begeleider van elke maaltijd was! Klassieke combinaties als ‘oesters met stout’ en ‘mosselen gestoomd in bier’ kent iedereen wel – maar hoe kun je nu verder succesvol andere gerechten met bier combineren? Hieronder enkele tips, trucs en topcombinaties voor een geslaagde maaltijd, begeleid door bier. Wil je weten welk bier je serveert bij welk gerecht? Wij geven je vijf gouden combinaties!


Combineren: logisch nadenken

De indruk ontstaat al gauw dat het Heel Ingewikkeld is om het juiste bier bij een gerecht te zoeken, maar niets is minder waar. Foodpairing is gewoon een kwestie van logisch nadenken, en eigenlijk heel goed vergelijkbaar met het kiezen van een passende wijn. Uitgangspunt is altijd het gerecht, bier is dan de smaakversterkende (of temperende) begeleider. Daaruit volgt dat je altijd kijkt naar de smaakkarakteristieken van de maaltijd, en de intensiteit ervan.

Zoet en bitter is vaak een passende combinatie, bitter en zuur juist weer niet. Soms luistert het nauw: het ene zoet is het andere niet, en zoet met zoet combineren kan een heerlijke combinatie zijn – of je tot totale waanzin drijven. Want reken maar dat je raar opkijkt als een volle, ronde en robuuste Barolo wordt geserveerd bij een vederlichte kipsalade – of een lieflijke Savoie wijn, die wordt geschonken bij een moddervette chocolademousse. Alsof er plots een Yeti naast je in bed ligt. Beter is het om de intensiteit van de maaltijdbegeleider aan te passen op het gerecht: een licht bier bij een licht gerecht, en een steviger bier bij een voluptueuze schotel. Naar mate de maaltijd vordert neemt de intensiteit van beide vanzelf toe: je werkt toe naar een grande finale!


Doen en niet doen

Enkele simpele vuistregels zijn: zoet met bitter past, bitter en zuur past niet. Let op: dit werkt beide kanten op, dus een zoet gerecht kan door een bitter bier (zoals een saison of IPA) worden begeleid, en een bitter gerecht wordt vrolijk van een zoet bier (variërend van kriek tot dubbel abdijbier, of zelfs een Belgische gerstewijn). Bieren met een duidelijk hop-bitter karakter (zoals IPA en alle varianten daarvan) verzorgen balans bij zoetigheid, maar versterken daarentegen pittigheid. Dat kan mooi werken, maar als je niet van heel pittig houdt kun je deze combinatie beter vermijden. Kies dan liever voor een bier waarin moutigheid de hoofdrol speelt: blond abdijbier, amber lager of spéciale Belge. Dit zorgt bieren werken ook temperend op gerechten waarin zuur een rol speelt, zoals bijvoorbeeld een vinaigrette. Geroosterde mout, zoals in een stout of porter, geven balans aan rijke, vette schotel. Koolzuur in zijn algemeenheid ‘snijdt’ ook door vettigheid zijn: een volle, romige saus wordt er bijna lichtvoetig als een ballerina van.


Vijf topcombinaties

Laten we er ook niet omheen draaien: het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Of je nu Jonnie Boer heet of Piet van der Kraak, en of je nu drie Michelin sterren in de lucht houdt of een eetcafé hebt met een goede daghap: er valt altijd iets te combineren. Dat begint al bij de borrel: een pilsje met blokjes jonge Goudse kaas of een lekkere plak leverworst is het begin. Voor wie iets meer wil hebben we vijf perfecte combinaties van heerlijk eten met mooie speciaalbieren op een rij gezet:


Bitterbal met Vienna Lager

 • Brooklyn Lager
 • Maallust Vienna


Chocoladetruffel met grof zeezout, begeleid door een Belgische gerstewijn

 • St. Bernardus Abt 12
 • Floreffe Melior


Ceviche van St. Jakobsschelpen met daarbij een Belgisch witbier

 • St. Bernardus Wit
 • Hoegaarden
 • Blanche de Namur


Gegrilde steak of entrecote/ BBQ gaat goed samen met een Porter of dubbel abdijbier

 • Anchor Porter
 • St. Bernardus Prior
 • Floreffe Dubbel


Carrotcake of cheesecake combineer je goed met een Belgian IPA

 • Raging Bitch
 • Gouden Carolus Hopsinjoor