Meer winst uit jouw café halen? Dit zijn 7 quick wins!

Waarom loopt de tent van jouw buurman als een trein? En zit bij dat ene café aan de haven het terras altijd stampvol? Zelfs als je niet de perfecte locatie hebt, kun je meer winst uit je café halen. Wij van Brewfinder spraken het afgelopen jaar met veel horeca-ondernemers en presenteren je graag de zeven beste adviezen die we kregen.

Als eigenaar van een café moet je flexibel en creatief zijn. De leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd van 16 naar 18 jaar en er geldt tegenwoordig overal een rookverbod. Kortom: het is lastiger om klanten aan te trekken. Aan de andere kant neemt het aantal cafés in Nederland sterk af. In 1998 waren er nog 11.084 cafés, terwijl er nu nog minder dan 9.000 cafés zijn. Dit blijkt uit cijfers van Horeca DNA. Dit biedt dus ook weer kansen voor jouw café! Hoe dan? We zetten 7 tips om een rij om nog meer omzet uit jouw café te halen.

Tip 1. Organiseer proefavonden

Een wijnproeverij voor vrouwen of een speeddate-avond met speciaalbieren. Jouw café kan uitgroeien tot dé plek waar locals naartoe gaan voor vermaak. Proefavonden kun je zelf organiseren, maar je kunt ook een whiskeykenner of wijnbedrijf inschakelen. Probeer ook rekening te houden met de tijd van het jaar of met evenementen. Is het herfst? Dan is het de tijd om verschillende herfstbokken te proberen. Zie ook tip 5.

Tip 2. De hele dag klanten ontvangen

Er zijn steeds meer cafés die uiteindelijk ook een restaurantfunctie vervullen. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Kies bijvoorbeeld voor een kleine kaart met maximaal vijf redelijk makkelijk te bereiden hoofdgerechten. Rond 9 uur ’s avonds transformeert jouw ‘restaurant’ dan langzaam in een bar. Gasten hoeven niet weg, maar kunnen nog lekker lang natafelen (of aan de bar) voor een hapje en een drankje. Ook overdag valt er meer winst te behalen. Verhuur jouw café bijvoorbeeld als vergaderlocatie of feestlocatie.

Tip 3. Uitstekend horecapersoneel

Een zaak staat of valt met het personeel. Wanneer je goed horecapersoneel aanneemt, dan verdien je dit op alle fronten terug. Train jouw mensen om gasten in de watten te leggen en om te upsellen aan de tafel. Zorg voor een heerlijk gebakje in de koeling (key lime of cheesecake, niet altijd het standaard appelgebak) en raad dit tussen 14 en 16 uur bij iedere klant aan. Het zit ‘m in de kleine dingen. Als gast voel je je welkom in een café waar...

Alle 7 tips lezen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update met daarin de nieuwste unieke speciaalbieren en ontvang het hele artikel als PDF in je inbox.